Инфекции, които жените могат да прихванат по време на почивка

148
0
Сподели:

Инфекции, които жените могат да прихванат по време на почивка

Лятото е сезонът на почивките, пътуванията и приключенията. Но заедно със забавленията идва и повишен риск от инфекции за жените. Високите температури, влажната среда и промените в ежедневието могат да създадат благоприятни условия за развитието на различни бактерии и гъбички. Ето някои от най-често срещаните инфекции, които жените могат да прихванат по време на почивка:

 • Вагинални инфекции: Вагиналните гъбични инфекции са изключително разпространени, особено след продължително носене на мокри бански или прекомерно изпотяване. Симптомите включват сърбеж, парене, зачервяване и необичайно течение. Важно е да посетите гинеколог за точна диагноза и лечение.
 • Инфекции на пикочните пътища: Инфекции като цистит са често срещани при жените. Задържането на урина, обезводняването и недостатъчната хигиена често са причинители. Симптомите включват често уриниране, парене по време на уриниране и болка в долната част на корема. Консултацията с лекар е задължителна.
 • Кожни инфекции: Излагането на слънце, потенето и лошата хигиена могат да доведат до кожни инфекции като гъбични инфекции или фоликулит. Гъбичните инфекции се проявяват със сърбящи, люспести петна, докато фоликулитът се характеризира с малки пъпки, пълни с гной, около космените фоликули.

Особено внимание: Цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур, обикновено причинено от бактериална инфекция. Жените са податливи на цистит поради по-късата си уретра. Симптомите са болезнено и често уриниране, усещане за парене, мътна или кървава урина и неприятна миризма. Той изисква медицинска помощ и лечение с антибиотици.

Превантивни мерки

За да намалите риска от инфекции, следвайте тези съвети:

 • Хигиена: Поддържайте добра интимна хигиена. Използвайте меки почистващи продукти и избягвайте ароматизирани сапуни или душове.
 • Сухи дрехи: Сменяйте мокрия бански възможно най-скоро. Влажната среда е идеална за развитие на бактерии.
 • Хидратация: Пийте достатъчно вода, за да промивате пикочните пътища и да предотвратявате инфекции.
 • Научете повече за това как да се справим с цистита докато сме на почивка.

Освен споменатите по-горе, съществуват и други инфекции, на които жените могат да бъдат изложени по време на почивка.

 • Стомашно-чревни инфекции: Консумирането на заразена храна или вода може да доведе до стомашно-чревни неприятности като диария, гадене и повръщане. Тези инфекции често се причиняват от бактерии като E. coli или салмонела.
 • Инфекции, предавани от насекоми: Ухапвания от комари или кърлежи могат да предадат заболявания като малария, денга или Лаймска болест. Симптомите варират в зависимост от инфекцията, но често включват треска, главоболие и обрив. Уверете се, че знаете кои насекоми са разпространени в дестинацията, която посещавате, и предприемете мерки за предпазване като репеленти и подходящо облекло.
 • Респираторни инфекции: Пътуването в претъпкани места като самолети или автобуси увеличава излагането на вируси и бактерии, които могат да причинят инфекции на горните дихателни пътища като обикновена настинка или грип. Симптомите могат да включват хрема, кашлица, болки в гърлото и треска.

Превенцията е ключова

За да намалите риска от тези инфекции, в допълнение към посочените съвети по-горе:

 • Безопасна храна и вода: Яжте само добре приготвена храна и пийте бутилирана вода в райони, където качеството на чешмяната вода е съмнително. Избягвайте улични търговци и храна, която е била изложена продължително време.
 • Ваксинации: Посъветвайте се с вашия лекар за препоръчителни ваксинации за Вашата дестинация.
 • Защита от слънцето: Използвайте слънцезащитен крем и носете шапка, за да предотвратите слънчево изгаряне, което може да отслаби имунната Ви система и да Ви направи по-уязвими към инфекции.

Почивките са време за забавление и релакс, но е важно да сте подготвени, за да избегнете непредвидени обстоятелства, които биха могли да развалят безгрижното пътуване. Познаването на потенциалните рискове и предприемането на превантивни мерки могат да намалят значително шансовете да се разболеете. Ако пътувате до отдалечени райони или места с ограничен достъп до медицинска помощ, помислете за опаковане на основни лекарства. Обсъдете с вашия лекар дали предписване на цистит хапчета би било подходящо, като резервен вариант в случай, че развиете инфекция и не можете бързо да стигнете до лекар.

Сподели: