Тайните на избора на принадлежности за риболов

1715
0
Сподели:

принадлежности за риболовРиболовът е истинска наука, към изучаването на която трябва да се подхожда със страст и пълна всеотдайност, за да може в крайна сметка човек да усвои цялата му мъдрост и да стане истински рибар. Често може да се види как начинаещи рибари искат съвет от по-опитното поколение. Днес, когато тази информация е достъпна в Интернет, не можете да си позволите чакате някой да ви учи на терен. Ние ще ви помогнем да попълните знанията си.

Доколко важен е изборът на принадлежностите за риболов?

Много хора вярват, че успешният риболов зависи основно от желанието на рибаря и нищо повече. Макар това схващане да е донякъде вярно, все пак си остава необходимостта да се закупят подходящите риболовни принадлежности, след което да се намери подходящ водоем и чак тогава идва ред на настройката за риболовните емоции.

Опитът със закупуването на въдици и такъми идва постепенно. Почти всеки новак започва с покупка на евтина спининг въдица и макара, с която постепенно да усъвършенства своите умения. С придобиването на рутина и познания в боравенето, арсеналът от принадлежности за риболов се увеличава.Грешките, допускани в началото не са фатални.

По-сложно е, когато се касае за закупване на лодка или ехолот. Тогава вече трябва да е ясно, че такова нещо не се купува за един или два сезона, то трябва да се използва възможно най-дълго, за да се изплати и донесе приход. Към избора на надуваема лодка трябва да се подхожда особено внимателно, тъй като напоследък много производители произвеждат не особено висококачествени модели, които се амортизират за 1-2 години.

Важен момент при набавяне на принадлежностите за риболова е изборът на макара за закупената преди това евтина спинингова въдица. В онлайн риболовен магазин ще ви предложат изобилие от въдици и подходящи за тях макари, както и полезни съвети за правилна селекция на моделите. Ние също ще ви дадем малка теоретична подготовка.

Като че ли най-сложно е да се избере макара за риболов от лодка, защото при него имаме специфични условия и различно разстояние на замятане. Безинерционните макари са добро решение за онези, които планират да ловят от лодка. Тяхната универсалност и множество предимства ги правят популярни както сред новаците, така и сред старите рибари.

Например при замятане, влакното отива във водата без да завърта шпула. Заплитането му е изключено, поради факта, че след потапяне на блесната, влакното престава да изплува. Безинерционните макара осигуряват удобство и лекота на използване. Индикаторите върху корпуса дават информация за влакното (неговото количество и диаметър), подходящи за съответния модел, както и за предавателното число на редуктора.

Надписът „ATS“ на някои макари показва наличие на anti-twist система, която намалява усукването на кордата. Long Cast означава, че макарата е предназначена за свръхдълго замятане.

Инерционните макари за спининг въдици са използвани още от нашите деди. Въз основа на това може да се разбере, че тези модели имат традиционни характеристики, които не са били засегнати от технологичния прогрес. Има много успешни риболовци, които са привързани към традиционните приспособления. Основният и доста съществен недостатък на този механизъм е образуването на „брада“ от въдицата. Това се дължи на факта, че потапянето на блесната във вода не спира размотаването на влакното.

Сподели: