Какво да разгледаме във Велинград?

Сподели:

ВелинградВелинград е красиво и китно градче, сгушено в Западни Родопи. Лековитият климат и очарователната му природа, го правят един от най-търсените курорти у нас. Освен прелестната си природа, той и всеизвестен и у нас и в чужбина със своите минерални извори. Със своя добре развит балкански туризъм, Велинград – привлекателен и гостоприемен пленява посетителите си с ъс своята красота и величие. Това го прави СПА столица на България и на Балканите. Всеки, който веднъж е посетил този несравним град се зарежда с нечувана сила и енергия, чувства се свободен, което засилва мечтата му да го посети отново и да се отдаде на вълшебната почивка.

Велинград се намира в Чепинската котловина. Първите заселници на местността са траките. От това време има останали археологични находки, могили и паметници. През 19 век котловината остава на българска територия. Най-характерната забележителност в местността е крепостта „Цепина”. По време на Асеновци е във тяхно владение, днес във близост до квартал Чепино. Велинград е образуван от сливането на Чепино, Каменица и Лъджене през далечната 1948 година. Градът носи името на Вела Пеева, загинала в покрайнините и издадена от най-довереният и човек.

В града има много забележителности. Най известната е карстовият извор Клептуза и красивото езеро около него, които се намират в квартал Чепино. Не по малко красиви са парковете „Вельова бяня” и „Двореца” – красиви градини с прекрасна гледка от вековни дървета, красиви алеи и прекрасен пейзаж, спиращ дъха. Ще докоснете природата с цялото и очарование и ще се почуствате свободен и удовлетворен.

Друга забележителност е пещерата „Лепеница”.Тя има 3 етажа и през долния тече подземна река. На втория в дъждовно време се образуват 4 езера, а в сухо време са само две, третият е сух и недостъпен.

Фотинският водопад, който се намира в село Фотиново, близо до Батак е една красива и впечатляваща местност с възможности за туризъм.

Кемеров мост е характерен със своята архитектурна забележителност. Мостът е едноарков и е изграден от ломени камъни и бял хоросан. Настилката е от дребен речен камък. Не далеч е красивата местност Юндола, която пленява със своята красота. Не по-малко е красив и язовир „Белмекен” северозападно от Велинград. С тази величествена природа Велинград и околностите му заема важно място в развитието на нашият туризъм. Той е привлекателен и за наши и чужди туристи.

Не случайно този град е един от най-търсените спа курорти в България. Хотелите предлагат страхотни оферти за евтина почивка във Велинград all inclusive. Посетителите могат да се почувстват несравнимо, да вдишат от кристално чистия планински въздух, да се поглезят и накрая да се насладят на релакса и спокойствието.

Сподели: