Защо Велинград е най-големия спа център в България?

Сподели:

спа почивка ВелинградВелинград е китно градче разположено в Чепинската котловина. Красивата природа, приказните места, които изпълват душата с възторг и най-вече минералните извори са утеха и лечение за много хора, което го прави незаменим курорт. Още от древни времена траки и римляни са се възползвали от това вълшебно богатство за лечение и почивка. Минералните извори наброяват почти 80 и температурата на водата достига от 28 до 86 градуса.

Градът е добре устроен и създава благоприятни условия за отдих и лечение. Има много хотели добре обзаведени с комфортна обстановка, като предлагат своите услуги, за да изкарат гостите им една незабравима почивка във Велинград. В тях се извършват най-различни спа процедури за лечение или за освежаване. Не по-малко известни са и минералните плажове, които се намират в града и в околностите. Те предлагат много удобства и възможности за перфектно оползотворяване на времето. Затова Велинград е много посещаван и обичан от всички нас. Със своята красота и живописните си местности, вълшебните кътчета на природата, той се нарежда на първо място всред останалите курортни местности. Спечели славата си не само у нас, а и по целия свят и бе признат за столица на Балканите през 2008 година.

Този изключителен град се е образувал от три села – Чепино, Каменица и Лъджене. Една от най-големите забележителности на града е езерото Клептуза и езерата около нея. Това е един от най-големите карстови извори в България и се използва за различни неща – за напояване, водоснабдяване и пълни двете езера, които доставят голямо удоволствие на жителите на града и на туристите. Езерата са много красиви и обзаведени с водни колета, радост за посетителите, а най вече за децата.

Около езерото са „накацали” няколко заведения, които предлагат добра храна и напитки. Около Велинград има великолепни живописни местности. Една от тях е Юндола, която се намира на 15 км от града и пленява със своята красота. На 15 километра от Велинград се намира и село Дорково, известно със старинната крепост Цепина и Плиоценския парк със останки от праисторически времена.

Сподели: