Какво да разгледаме в Стара планина?

Сподели:

Стара планинаСтара планина е най-дългата и най-голямата планина у нас. Тя е разположена по дължината на нашата страна и започва от границата ни със Сърбия и достига до Черно море. Вплетена силно в нашата страна тя определя духа на българите, планината която е наш символ. Името датира от 15 век, открито в писанията на далматинския пътешественик Антун Вранчич, но преди това са я наричали Балкан. От това име произхожда и името на Балканския полуостров. Стара планина разделя България на две части – северна и южна.

Климатът е умерено континентален, а на изток – преходно континентален. В Стара планина има най-много мъгли и силни ветрове. Планината е разделена на три части – Източна, средна и западна Стара планина. Климатът е различен в трите части на планината и се влияе от местонахождението им. Разполага с живописни места, прекрасна панорама и много забележителности, които изкушават нашите и чуждите курортисти. Има много хижи, които всекидневно посрещат гости и ги обслужват на високо ниво. Красивите забележителни места остават трайни следи във всеки от нас.

Копривщица е исторически град с вековна история. Посещава се от много туристи.Това е единственият град -музей. Има различни легенди за създаването на тази местност. Развит е туризмът. Градът е силно посещаван заради историческите си ценности. Разполага с много исторически, архитектурни и други паметници. Той е обявен за архитектурно – исторически резерват. Има условия за посрещането на много гости.Прекрасни къщи за гости и ресторанти с автентична обстановка посрещат своите посетители.

Белоградчишките скали са красиви скални образувания, разположени близо до град Белоградчик. Скалите са се образували преди милиони години, като за всеки камък има легенда. Белоградчишките скали са голям интерес и затова често се организират екскурзии до тях.

Троянският манастир „Успение Богородично “ е построен през 16 век и се намира в Троянския балкан наблизо до река Черни Осъм близо до село Орешак и на 10 километра от Троян. Той е третият по големина в нашата страна. Съставен е от комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Тук се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица.

Крепостта Царевец се намира близо до Велико Търново. Тя е важна българска крепост по времето на второто българско царство със столица Търново. В нея са запазени много от историческите ценности на великата българска столица. Мотат да се видят част от крепостните стени и останки от царския дворец, Балдуиновата кула и патриаршеският храм „Възнесение Господне“, който е напълно реставриран.

Красивата пещера Леденика е разположена във Врачанския балкан, близо до град Враца. Името си носи заради ниските си температури вътре в пещерата и многото ледени образувания през зимата. Разполага с 10 зали, а в най-голямата се провеждат концерти и е наречена концертна. Още много забележителности има около Стара планина. Едни по-близо,а други по-далече и те силно впечатляват своите посетители.

Но, за да ги разгледате първо трябва да си намерите подходящи оферти за почивка напланина на ниски цени. Насладете се на невероятните природни забележителности, посетете историческите градове, бъдете наясно с историята на нашата красива страна.

Сподели: