Да пазим планината от пожари

603
0
Сподели:

Цигов ЧаркЧетирите сезона в България май отдавна загубиха ясните си очертания и може би, както и в предишните години изведнъж от почти зима и ранна пролет ще се окажем в истински горещо лято. А почне ли да се качва живакът в термометрите и слънчевите лъчи да стават горещи, повечето от нас търсят спасение в прохладата на гората, а ако може да е някъде и до приятния бриз на вода още по-добре.

Е, естествено, че едно от най-добрите местенца за планинска прохлада през лятото са Родопите и местността Цигов чарк, където може да намерите и от прохладата на планината, и от свежестта на водите на язовир Батак. А в хотелите на курортния комплекс Цигов чарк ще намерите уют, комфорт и гостоприемство, за каквото само сте мечтали. И понеже повечето от хората използват курортния комплекс и хотелите не само за почивка, но и като начална точка към планински походи и разходки, няма как да не подхвана темата за това, че трябва да пазим планината.

За чистотата е ясно, вече май станахме европейци. Само че лятото има и една друга опасност и това са горските пожари, които много зачестиха в последните години. В летните жеги и една малка искричка е достатъчна за да пламне огромен пожар, който да унищожи стотици декари гора. Затова, ако решите да се разходите в околностите на Цигов чарк, да си направите някъде планинско барбекю, правете го някъде близо до вода и бъдете много внимателни. Гасете внимателно и обилно с вода – защото трябват стотици години, за да израсте една красива борова гора, и минути, за да бъде унищожена.

Сподели: