Забележителности във Флоренция

4734
0
Сподели:

Забележителности във ФлоренцияФлоренция е един от най-забележителните градове в Италия, който благодарение огромното си културно богатство удивлява и вдъхновява, всеки докоснал се до красотата й. Флоренция е разположена сред невероятно красив и живописен природен район –около градът се редят лозови масиви и изискани имения с типично средиземноморска архитектура.

Някои от тези къщи са собственост на едни от най-влиятелните хора в Италия. Градът е разположен малко над централната част на Италия, в живописния район Тоскана, като изпълнява функциите на негова столица. Флоренция се разпростира около река Арно на площ около 102 кв. км, а населението й е около 360 000 души.

Флоренция е смятана за люлка на западноевропейския Ренесанс. Тук може да откриете духа на едно отминало време, заключено между многобройните архитектурни паметници.Готическа катедрала-Санта Мария дел Фиоре(Дуомо), с изумителния купол на Филипо Брунелески, до който непременно трябва да се изкачите за невероятен изглед отвисоко над града. Входът е отстрани на църквата, билетът е 8 евро и обикновено има дълги опашки.Не бива да пропускате параклиса Бранкачи или Санта Мария дел Кармине, известен с фрезките си от Мазачо.

Един от най-добрите музеи в света, с шедьоври от 13в. и 19в. е Галерия Уфици. Тя съдържа стотици шедьоври на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаел, Джорджоне, Тициан, Фра Филипо Липи и много други и е един от най-прочутите и най-старите световни музеи на изкуствата. До Галерия Уфици се намира Базиликата Сан Лоренцо, също построена от Медичите и която е дело на Микеланджело с едни от неговите най-прочути скулптури.

Днешният музей Барджело съдържа най-изчерпателната поредица от средновековните и ренесансови склуптури на Италия. Очарователните художествени произведения включват Пияния Бакхус на Микел Анджело, Давид на Донатели, проектите на Брунелески за конкурса за врата на Баптистерия и Меркурий на Гиямболоня.

Палацо Векио означава буквално Старият дворец, който е бил Палата на депутатите, както и дом на Медичите. Изключително внушителната резиденция на фамилия Пити, която е съперничила с Медичите, е също място, което не бива да пропускате при своето посещение.

Добре е да помните, че почти всички музеи във Флоренция, както и в цяла Италия, са затворени в понеделник. Не съществува карта за музеите, тоест някакъв билет, който би бил валиден за всички музеи в града. Множеството пазари, например този в Сан Лоренцо или Новият пазар, предлагат най-различни „съкровища“, джунджурии и изгодни сделки.

Добре е да не спирате на първата сергия, а да продължите да търсите нещо по-добро и най-вече да се пазарите за цената. Полезен израз в такива случаи е – “E’ troppo caro. Mi farebbe uno sconto?” (“Прекалено скъпо е, ще ми направите ли отстъпка”?).

Разходка пеша или с автобус до Хълмовете на Флоренция, където се откриват превъзходни пейзажи и романтични гледки към града. Може да тръгнете от площад „Микеланджело”, където има бронзово копие на Давид на Микеланджело, и да отидете до „Сан Миниато ал Монте”, една от най-старите църкви във Флоренция, или чак до укреплението Белведере, далеч от тълпите.

Сподели: