Гърция и гръцки острови

Сподели:

гръцки островиГърция като доста близка до нас дестинация е и традиционно много предпочитана за почивка от хиляди българи. Освен лесните за достигане с кола градчета на трите ръкава на Халкидики все по- голяма популярност придобиват и близките, далечни и още по- далечни гръцки острови.

Най- големият гръцки остров това е Крит. От няколко години той е традиционна дестинация за чартърни почивки.

Полетът е кратък- около час. След кацане там бивате посрещнати от екип на компанията и според избрания хотел всеки бива упътен към автобус, който ще го закара директно там.

Почивката на Крит е една чудесна възможност да се потопите и в историята на острова, която е от богата по- богата. Островът има своето митично минало- дворецът в Кносос твърди се е мястото, където е бил затворен Минотавъра. В планината Ида пък, твърди се е отгледан самият гръмовержец Зевс от нимфите.

Ако и да има митове и легенди родени на Крит, то той е богат и на фактология- тук е люлката на минойската цивилизация, уви заличена от изригналия на Санторини (който е доста близо) вулкан. Бил е и владение на Венеция, отоманските турци, римляни, араби, византийци- доста богата биография.

Много приятни за разходка са столицата Хераклион, именно в близост до нея е и споменатия дворец в Кносос.

Също така си заслужава да посетите и Ретимно- старо венецианско пристанище- и бившата столица Ханя.

Не на последно място- на море като на море- Крит има едни от най- вълнуващите и уникални плажове със своята тюркоазено синя морска вода и бели пясъци. Заслужава си да го посетите!

Сподели: