Как да се приготвим за поход в планината

2775
0
Сподели:

поход в планинатаПоходите в планината могат да бъдат незабравими. Както в положителния, така и в отрицателния смисъл на думата. От една страна – пред вас ще се открият гледки, каквито никога досега не сте виждали в пренаселения и мръсен град. Но, от друга, ако не сте взели правилната екипировка със себе си, приключенията ви в планината могат да бъдат много по-изтощителни, отколкото всъщност са, болезнени, дразнещи и дори опасни.

Именно поради тази причина е добре да вземете със себе си следните неща:

1. Раница
Нали не сте си мислели, че ще поберете всички необходими продукти по джобовете си и в найлоновите пликчета от магазина? Добре е да разполагате с удобна раница, която да пасва идеално на вашите рамене. Нейният размер до голяма степен ще зависи от времето, което смятате да прекарате в планината. Колкото повече е то, толкова по-голяма трябва да е раницата. Разбира се – не трябва и да се надценявате. Вие не сте товарно муле и трудно ще издържите и няколко метра, ако сложите в нея всичко, което ви хрумне. Неписаното правило гласи, че тежестта на раницата не трябва да надхвърля 20% от вашето тегло. Т.е. Ако тежите 100 кг., избягвайте да тръгвате с повече от 20 кг. в раницата си.

3. Палатка
Онези от вас, които са решили да прекарат нощта в планината, със сигурност ще имат нужда от палатка. Нейният вид и размер до голяма степен зависят както от броя на хората, които ще спят в нея, така и от личните ви предпочитания. Не забравяйте обаче и спалните си чували, както и шалте, което ще направи нощувката с една идея по-поносима. Ако тепърва ще купувате палатка, насочете се към двуслойна, за да останете сухи дори в най-големите бури.

4. Топли и удобни дрехи
Помнете – не отивате на модно ревю. В планината трябва да се чувствате, на първо място удобно. Т.е. дрехите ви, и най-вече обувките, не трябва да ви убиват. Същевременно – в зависимост от сезона – те трябва да са достатъчно топли, така че да не замръзнете по време на вашия поход.

Също така един дъждобран никога не е излишен. Времето в планинските райони често е непредсказуемо и последното нещо, което бихте искали, е да бъдете заварени неподготвени от някой ужасен порой.

5. Храна
Вземете толкова храна, колкото възнамерявате да продължи планинския поход. Не забравяйте – тя никога не стига. Така че напълнете раницата си с толкова продукти, колкото ви позволява пространството. Носете предимно питателна храна с малък обем. Ядките и шоколадите са чудесен избор.

6. Лични вещи
Остава да намерите място за аптечка за долекарска помощ, четка и паста за зъби, слънчеви очила, спрей против насекоми, фенерче, запалка или кибрит, джобно ножче и прибори за храна (по възможност пластмасови) и бутилки с/за вода. Разбира се – и фотоапарат, с който да заснемете страхотните гледки по пътя.

Това е! Желаем ви приятен поход!

Сподели: