Сърцето на Истанбул: Босфорският проток

2495
0
Сподели:

ИстанбулИстанбул. Град представен в стотици романи, стихотворения, песни и филми – тук присъства величествена красота и разнообразие. Дори на кратка разходка човек може да срещне от исторически артефакти до ултрамодерни търговски центрове. Всяко кътче на Истанбул има свои уникални истории и в този мегаполис с повече от 16 милиона жители, животът никога не спира.

Ако Истанбул е сърцето на Турция, тогава Босфорският проток е сърцето на Истанбул. И докато Босфора е позната гледка както за жителите, така и за посетителите, красотата му остава вечно спираща дъха! Плавай с корабче по Босфора и неговото многообразие с екскурзия до Истанбул.

Как Босфорът е получил името си

Босфор е комбинация от гръцките думи „bous“, което означава крава, и „poros, което означава път или проход. С други думи, колкото и комично да звучи, „Проходът на кравите“. Според най-разпространената история, произходът на фразата е следният: Зевс, известен със своята флирт, се влюбва в Йо, дъщерята на речния бог, Инахос.

Съпругата на Зевс, Хера, открива аферата му и се опитва да прекъсне двойката по време на една от техните тайни срещи. За да избяга от Хера, Зевс се превръща в облак, а Йо в крава, но Хера не се заблуждава. Тя изпраща упорита и досадна муха да измъчва Йо. Йо, сега крава, започва да бяга от мухата и част от маршрута й включва пресичане на пролива, известен сега като Босфора.

Историята на Босфора

Босфорът свързва Черно море с Мраморно море и разделя азиатския и европейския континент. Водният път с дължина 30 километра попада между линията, свързваща анадолския фар с фара Румели на север, и линията, свързваща фара Ахиркапи с фара Инджибурну на юг. За България, Грузия, Румъния, Русия и Украйна Босфорът е единственият изход от Черно море: Ако Черно море беше къща, Босфорът щеше да бъде вратата му.

Стратегическото значение на Босфора се отразява в наследството на Истанбул. Като гръцки град-държава през VII в. Пр. Н. Е. днешният Истанбул служи и като столица на Римската, Византийската и Османската империя. 600-годишната анадолска крепост, от азиатската страна на протока, е издигната от Беязит I, за да блокира доставките, идващи от Византия през Черно море.

Около 50 години по късно е построен великолепен дворец Топкапъ с изглед към Босфора. През 1853 г. джамията Ортакьой, проектирана от Никогос Байлан, се издига покрай Босфора и остава едно от най-важните произведения на бароковата архитектура в Турция. И това са само някои от съкровищата на Босфора. Има и още двореца Бейлербей, крепостта Румели, дворец Долмабахче, павилион Кючюксу, дворец Шираган, джамия Бейлербей и, разбира се, несравнимата църква Света София, която предлага една от най-емблематичните гледки в историята.

Именията от османската епоха по брега на Босфора се считат за образци на архитектурата от този период. Приблизително 360 имения от двете страни на Босфора са оцелели от миналото до настоящето – символи на историята, както и рай на спокойствието.

Комбинация от Изток и Запад

Въпреки че Босфорът разделя Азия и Европа, той също така обединява запад и изток по начин, който е напълно уникален за Истанбул. Пресичайки се по някои начини, смесвайки се в други, изток и запад наистина се срещат тук и това културно разнообразие е демонстрирано в изобилието по Босфора. От улични музиканти до кухня, традиционното съжителства със съвременното.

Какво можете да видите: саксофонист, свирищ на джаз мелодии, духов ансамбъл с класически композиции или музиканти, свирещи на традиционни инструменти като баглама или сантур. Какво можете да ядете: италианска храна в луксозен ресторант с изглед към Босфора, шкембе чорба в кръчма или пълнени миди от уличен търговец.

Босфорът е сърцето на Истанбул. Или както носителят на Нобелова награда Орхан Памук описва какво означава Босфора за Истанбул: „Понякога си мисля, че животът не е чак толкова объркан. В крайна сметка човек винаги може да се разходи по Босфора. „

Сподели: