Защо да изберем почивка във Велинград?

Сподели:

почивка във ВелинградРазположен в котловината между величествените Родопи и Рила, Велинград се радва на изключително подходящ за лечение на различни заболявания климат. Заради многобройните си минерални извори, градът е сред най-посещаваните в страната. Легендите говорят, че преди векове там е живял Орфей. През вековете на триторията на града са живели траки и римляни, за което свидетелстват множеството археологически находки.

Предпочитаните хотели във Вeлинград

На територията на Велинград има множество чудесни възможности за настаняване. Повечето от хотелите предлагат спа процедури, имат свои открити и закрити басейни. Не са малко и семейните хотели и къщи за гости, които предлагат домашен уют и комфорт на туристите.

Както преди векове, така е днес градът е предпочитана дестинация заради минералните извори. Тук са известни 80 минерални извора с температура, варираща между 28 – 86 градуса. Централният градски плаж разполага с няколко басейна, един от които – детски. Заслужено Велинград е провъзгласен за спа столица на Балканския полуостров.

В повечето хотели ще откриете обособен спа център, в който да се насладите на здравословни и подмладяващи процедури за тялото. Думата SPA тук е религия.

3 предпочитани хотела за почивка във Вeлинград

Из десетките места за настаняване във Велинград се открояват четири звездните хотели:

1. “SPA and Wellness Хотел Holiday“ – със своята елегантна обстановка и изискан лукс ще задоволи изискванията на всеки любител на почивката и пътуванията в България
2. “Спа хотел Велина“ – чудесната гледка от хотела и неподправената романтична обстановка са идеални за всяка влюбена двойка, решила да избяга от градския шум.
3. “Свети Спас“ е един от най-големите балнео спа хотели в района и предлага изключително добро обслужване, настаняване и възможности за активна семейна почивка или кратък СПА уикенд за двама.

Ако вече сте решили, къде да отмаряте и това място е свързано с планина, спокойствие и spa, може да резервирате своето настаняване в някой от всичките 45 хотели във Велинград от тук.

Какво може да видим край града?

Най-големият карстов извор в страната, намиращ се на територията на Велинград, е Клептуза. За секунда от него извират 500 литра вода, част от които се използват за водоснабдяване на града, за напояване и за двете изкуствени езера, край които туристите обичат да отдъхват.

Изключително любопитен е Плиоцентския парк в село Дорково, близо до самия град Велинград. Той е открит през 2013 г. Паркът илюстрира фауната на субтропичната гора, която е съществувала по тези земи преди 5 милиона години. Най-атрактивен е 4 метровият мастодонт, разположен в залата за посетители.

Край Дорково са намерени множество кости от мастодонти, затова и находището се смята за най-голямото в Европа. В периода 1985- 1987 год. в този район са намерени и огромно количество кости на поне 30 праисторически животински вида.

Можете да разнообразите почивката си като пропуснете спа процедурите и посетите велинградската баня. Мнозина ще се възмутят, но това е истинска класика. В града функционират 6 бани- сярна, кална, кремъчна, Вельова, римска и Радонова. Всички те използват минерална вода.

Можете да отскочите до село Юндола, на 17 км. от град Велинград. През зимата в селцето функционира детско ски- училище, а през лятото има събор с народна музика.

Никак не е лоша и идеята за риболов на язовир Батак. Той е разположен в местността Цигов чарк. В язовира можете да се разходите с лодка или водно колело. Край него има множество кокетни хотели и къщи за гости. На около 10 км, от язовира е и гр. Батак. Не пропускайте да се поклоните в църквата „Св. Неделя“, лобно място на стотици българи.

Сподели: