Пътешествие до Истанбул

3607
0
Сподели:

Град на образи и предмети, на вкусове и усещания

Истанбул

Истанбул е град, в който живеят морето и силният вятър. Има клаксони, бързи коли, чай, кафе и плаващи кораби, чепици и шалвари. В него живее тази натраплива и контрастна пъстрота от стилове и памет.

Още от Византийската империя, този град се очертава да бъде един от големите центрове на нашата планета. Огромни дворци и крепостни стени, султански жилища и куполи на църкви – всичко това е запазило автентичността на този град. Едновремешният Константинопол носи духа на времето в себе си и това се усеща, когато стъпиш на тази земя. Света София – очите на Христос, останали завинаги на нейните стени. Тя е едно архитектурно чудо а християнската естетика, което времето е променило, без да наранява.

Синята джамия. В нея се усеща духът на времето, в което са живели султаните от Османската империя. Едно уникално архитектурно произведение на тази епоха.

Истанбул 2

„Топкапъ сарай“ – един уникален дворец. Означава „дворецът на портите топове“. Намира се между Златния рог и Мраморно море, с невероятен изглед към Босфора. Морето се разлива пред него, макар и далече в ярката синева, а турското кафе ухае на приказки от 1001 нощ… Една приказка в реално време!

Истанбул 3

Екскурзията до Истанбул не е просто гледане на забележителности. Със сигурност ще се почувствате в онази епоха на великите императори и султани. Впуснете се в приказния свят и няма да съжалявате от видяното!

 

 

Сподели: